Jogurt naturalny jest zdrowy. Tak Ci się tylko wydaje! Niestety nie można postawić znaku równości pomiędzy tym stwierdzeniem. Dlaczego?

Co powinien zawierać jogurt?

Im krótszy skład, tym lepiej. Tak naprawdę, aby powstał jogurt wystarczy połączenie mleka z żywymi kulturami bakterii jogurtowych i to już wystarczy do tego, by zaszła fermentacja. I tu warto zwrócić uwagę jeszcze na jeden bardzo ważny aspekt rodzaj, szczep i ilość bakterii, jakie dodane są w jogurcie. Najbardziej pożądane to: Lactobacillus bulgaricus oraz Streptococcus thermophilus. 

Niestety mało jest takich właśnie produktów na naszych sklepowych półkach. Najczęściej można znaleźć w nich dodatek mleka w proszku, białka mleka oraz cukier. Po co? To głownie “wina” nas, konsumentów. Część osób kupujących tego typu produkty wymaga, by miały one konsystencję kremową, nie rozwarstwiały się, czy też były pozbawione charakterystycznego nieco kwaśnego smaku.

Im krótszy skład, tym lepiej.

Im krótszy skład, tym lepiej.

Jak to wygląda w praktyce?

Niestety w praktyce również nie jest tak kolorowo. a rynku niewiele jest jogurtów godnych uwagi. Warto skład sprawdzić na: www.czytajsklad.com/jogurt-naturalny/ oraz www.czytajsklad.com/t/jogurty/

Bardzo fajne zestawienie (kawał dobrej roboty!) znalazłam też na: www.konsumentalista.pl/jogurty-naturalne/

Marzena Kasprzak-Jóźwiak

Marzena Kasprzak-Jóźwiak

Jestem absolwentką kierunku Dietetyka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz trenerem szkoleniowcem. Swoją wiedzę pogłębiam nieustannie poprzez liczne szkolenia i kursy. Dzięki temu nie tylko wzbogacam i ugruntowuję wiadomości nt. żywienia i motywacji, ale przede wszystkim zmieniam się na lepsze dla moich pacjentów. Moją pasją jest gotowanie oraz fotografia kulinarna. W czasie mojej pracy jako dietetyk współpracowałam z cateringami dietetycznymi oraz prowadzącymi żywienie zbiorowe w szkołach, przygotowywałam i prowadziłam prelekcje, szkolenia oraz warsztaty kulinarne. W swojej pracy staram się szerzyć ideę zdrowego odżywania również dzięki mediom – pisząc artykuły, prowadząc audycję w Radiu Emaus, czy będąc ekspertem żywieniowym podczas kampanii społecznych i zdrowotnych. Na co dzień pracuję także jako dietetyk w szpitalu im. H. Święcickiego w Poznaniu.

Dodaj komentarz