Jak nie przytyć podczas świąt? Jak nie czuć się mega objedzonym po wizycie u babci? Często o to pytacie – oto nasza odpowiedź!

Gdy jesteś gdzieś na spotkaniu ze znajomymi/ kawie u babci/ obiadku u mamy zapewne pojawia się chęć na zjedzenie dużej ilości produktów, a nie wszystkie z nich są niskokaloryczne. Jak temu zaradzić? Idąc do szwedzkiego stołu, zamawiając dania, czy też zabierając je ze stołu uginającym się pod ciężarem dań – nałóż wszystko, co chcesz zjeść od razu na jeden talerz i nie dokładaj!

Twój organizm wyśle informacje do mózgu, że ilość jedzenia, jaką mu serwujesz jest podobna do tej, którą zjadasz codziennie (większość dań obiadowych mieści się właśnie na 1 talerzu). Możesz sam stwierdzić, na co masz ochotę i co pod względem zdrowotności i kaloryczności byłoby dla Ciebie odpowiednie!

Stosując metodę dokładek bardzo często gubisz się w tym, ile porcji danego produktu już spożyłeś.

Stosując metodę dokładek bardzo często gubisz się w tym, ile porcji danego produktu już spożyłeś.

Stosując metodę dokładek bardzo często gubisz się w tym, ile porcji danego produktu już spożyłeś – zazwyczaj jesz go po prostu dużo więcej. Czujesz się przejedzony, bo cięgle jesz i do Twojego organizmu nie zdążyła jeszcze dotrzeć informacja: Temu Panu/ Pani już wystarczy! (potrzeba na nią 15min) Później niestety prócz bólu brzucha nęka Cię także poczucie zawiedzenia samym sobą – obiecywałeś przecież sobie, że tym razem skończy się na 1 kawałku.

To jak – spróbujesz?

Marzena Kasprzak-Jóźwiak

Marzena Kasprzak-Jóźwiak

Jestem absolwentką kierunku Dietetyka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz trenerem szkoleniowcem. Swoją wiedzę pogłębiam nieustannie poprzez liczne szkolenia i kursy. Dzięki temu nie tylko wzbogacam i ugruntowuję wiadomości nt. żywienia i motywacji, ale przede wszystkim zmieniam się na lepsze dla moich pacjentów. Moją pasją jest gotowanie oraz fotografia kulinarna. W czasie mojej pracy jako dietetyk współpracowałam z cateringami dietetycznymi oraz prowadzącymi żywienie zbiorowe w szkołach, przygotowywałam i prowadziłam prelekcje, szkolenia oraz warsztaty kulinarne. W swojej pracy staram się szerzyć ideę zdrowego odżywania również dzięki mediom – pisząc artykuły, prowadząc audycję w Radiu Emaus, czy będąc ekspertem żywieniowym podczas kampanii społecznych i zdrowotnych. Na co dzień pracuję także jako dietetyk w szpitalu im. H. Święcickiego w Poznaniu.

Dodaj komentarz