Liczba porcji: 20 sztuk
Czas przygotowania: 180 minut (chłodzenie 2h)

Wartości odżywcze

1 porcja to:

Energia [kcal]95
Białko [g]2,7
Tłuszcze [g]3,25
Węglowodany [g]13,3

Składniki

Na 20 sztuk

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego
  • 150g suszonych śliwek
  • 1/2 szklanki orzechów (np. nerkowca)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania

Kaszę jaglaną ugotować na mleku, wystudzić. Śliwki namoczyć ok. 20- 30min. Następnie wszystkie składniki zblendować na jednolitą masę i odstawić do lodówki na ok. 2-2,5h. Po tym czasie można już ulepić kulki. Można zostawić je bez niczego lub obtoczyć np. w kakao, pokruszonych piernikach, czy cynamonie.

Może zainteresują Cię też…

Zapiekana owsianka

Sałatka z tuńczykiem

Ryba pod warzywną chmurką

Sałatka śledziowa po mojemu

Udostępnij ten przepis znajomym!

Dodaj komentarz