Tartaletki z borówkami i kremem budyniowym
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 50 minut

Wartości odżywcze

1 porcja to:

Energia [kcal]515
Białko [g]10,5
Tłuszcze [g]28,4
Węglowodany [g]51,7

Składniki

Na 4 osoby/ porcje

SPÓD:

  • 120 g daktyli
  • 110 g orzechów laskowych
  • 25 g płatków owsianych
  • 1 łyżka oleju kokosowego

KREM BUDYNIOWY:

  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki słodzidła
  • 30 g proszku budyniowego

DODATKOWO:

  • owoce sezonowe
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania

SPÓD

Daktyle zalać wrzątkiem na ok. 30 minut, następnie odcedzić. Zmiksować daktyle z olejem w kielichu blendera. Dodać do masy płatki owsiane oraz orzechy laskowe i znów całość zmiksować. Spody od tartaletek wylepić masą.

 

KREM BUDYNIOWY

Część mleka ok. 200 ml zagotować ze słodzidłem, resztę mleka rozmieszać z budyniem. Gdy mleko w garnuszku zacznie się gotować, zmniejszyć ogień i dodać rozmieszany proszek budyniowy (energicznie mieszając aby nie powstały grudki). Ciepły budyń wylać na spód tarty i całość pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Tartaletki udekorować owocami i płatkami migdałowymi

Może zainteresują Cię też…

Zapiekana owsianka

Sałatka z tuńczykiem

Ryba pod warzywną chmurką

Sałatka śledziowa po mojemu

Udostępnij ten przepis znajomym!

Dodaj komentarz