Stir fry z makaronem ryżowym i warzywami
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 10 minut

Wartości odżywcze

1 porcja to:

Energia [kcal]305
Białko [g]11,3
Tłuszcze [g]4,8
Węglowodany [g]61,8

Składniki

na 2 osoby

  • 2 średnie marchewki
  • po 1/2 papryki czerwonej i żółtej
  • 1/2 pora – 1/2 brokuła
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g sosu teryaki
  • 100 g makaronu ryżowego grube nitki
  • 10 g sezamu
  • 1 limonka
  • 1 pęczek świeżej kolendry lub natki pietruszki

Sposób przygotowania

Marchew, paprykę, czosnek, cebulę oraz pora pociąć w słupki (najlepiej dość cienkie i równomierne). W garnku ugotować brokuła al dente. Następnie warzywa prócz brokuła i papryki dodać na patelnię (u mnie wok) z dodatkiem sosu teryaki i podsmażyć ok. 3-4 min. Dodać pozostałe warzywa i smażyć jeszcze ok. 2 min.

Makaron ryżowy zalać gorącą wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu (4-6 min.). Następnie wymieszać go z warzywami (w formie al dente, chrupkie), posypać świeżymi ziołami i sezamem. Na talerzu pokropić sokiem z limonki.

Może zainteresują Cię też…

Zapiekana owsianka

Sałatka z tuńczykiem

Ryba pod warzywną chmurką

Sałatka śledziowa po mojemu

Udostępnij ten przepis znajomym!

Dodaj komentarz