Róże z gruszki i ciasta francuskiego
Liczba sztuk: 16
Czas przygotowania: 30 minut

Wartości odżywcze

1 porcja to:

Energia [kcal]75
Białko [g]0,8
Tłuszcze [g]3,7
Węglowodany [g]9,7

Składniki

Na 16 sztuk

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 gruszki/ jabłka
  • 2-3 łyżki dżemu 100% -u mnie z czarnej porzeczki
  • 1/4 cytryny
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania

Owoce pokroić na pół, usunąć gniazda nasienne i bardzo cienko pokroić. Następnie ciasto francuskie pociąć na 16 porcji w paski (na pół, potem po 8). Wodę wlać do garnuszka, tam też umieścić pocięte owoce oraz miód i sok z cytryny. Gotować do zmięknięcia, u mnie ok. 3 min. Całość odsączyć. Połowę ciasta posmarować dżemem, ułożyć u szczytu pocięte owoce, zawinąć część z dżemem i rolować tak, by powstała nam różyczka. Umieścić ja w foremce do muffinków. Piec w temp. 180 stopni, 30- 35min.

Może zainteresują Cię też…

Zapiekana owsianka

Sałatka z tuńczykiem

Ryba pod warzywną chmurką

Sałatka śledziowa po mojemu

Udostępnij ten przepis znajomym!

Dodaj komentarz