Muffinki pizzowe
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 30 minut

Wartości odżywcze

1 porcja/ 1 sztuka to:

Energia [kcal]224
Białko [g]9,8
Tłuszcze [g]14,4
Węglowodany [g]11,8

Składniki

Na ok. 12 muffinek

CIASTO:

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej (lub 1:1 pełnoziarnistej i żytniej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • bazylia i oregano do smaku
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jaja

DODATKI:

  • 100 g sera żółtego
  • 1 opakowanie (ok. 200 g) surowej szynki włoskiej (parmeńska)
  • 1 papryka
  • 2 cebule czerwone
  • 2 pomidory

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto wymieszać że sobą. Do ciasta dodać również po połowie pozostałych składników, całość wymieszać. Pomidory pociąć w kostkę i odparować wodę w rondelku tak, by powstał sos. Ciasto włożyć do papilotek, posmarować sosem pomidorowym i na wierzch położyć pozostałe składniki. Zapiekać 20-25 min. w temp. 180 stopni.

Może zainteresują Cię też…

Zapiekana owsianka

Sałatka z tuńczykiem

Ryba pod warzywną chmurką

Sałatka śledziowa po mojemu

Udostępnij ten przepis znajomym!

Dodaj komentarz