Makaron z kurkami i cukinią
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 15 minut

Wartości odżywcze

1 porcja to:

Energia [kcal]544
Białko [g]23,2
Tłuszcze [g]28,4
Węglowodany [g]47,9

Składniki

Na 2 osoby/ porcje

  • 100 g makaronu pełnoziarnistego
  • 1 opakowanie kurek 250 g
  • 1 mała cukinia / 1/2 dużej cukinii
  • 1 opakowanie śmietanki 12%
  • 4 szt. pomidorów suszonych
  • 1 kulka mozzarelli
  • 10 g pestek słonecznika
  • 10 g oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

Bardzo prosty, a smaczny przepis do zrobienia w 15 minut!

Makaron ugotować al dente. Kurki dokładnie obmyć, wysuszyć i pociąć na mniejsze kawałki. Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Na patelnię dodać olej, następnie pociętą w kostkę cebulę oraz kurki – gdy będą już miękkie (ok. 5-8 min), dodać cukinię oraz suszone pomidory. Całość zalać śmietanką i doprawić do smaku. Dodać pociętą w małą kostkę mozzarellę (lub mozzarellę wiórki). Pozostawić do ściągnięcia się i zredukowania się śmietanki. Na koniec wymieszać z makaronem i posypać pestkami słonecznika.

Może zainteresują Cię też…

Zapiekana owsianka

Sałatka z tuńczykiem

Ryba pod warzywną chmurką

Sałatka śledziowa po mojemu

Udostępnij ten przepis znajomym!

Dodaj komentarz