Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 15 minut

Wartości odżywcze

1 porcja to:

Energia [kcal]220
Białko [g]17
Tłuszcze [g]7,4
Węglowodany [g]19,4

Składniki

Na 4 porcje

  • 2 półbagietki / bułki grahamki
  • 1 opakowanie mozzarelli
  • 250 g pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 1 serek ziarnisty grani
  • sól, pieprz, oregano

Sposób przygotowania

Pieczarki i cebulę umyć i pokroić w plasterki. Na suchej patelni poddusić pieczarki i cebulę aż do odparowania wody (nie potrzeba dodawać oleju, pieczarki mają dużo wody, którą od razu puszczają). Mozzarellę pokroić w kostkę. Pieczarki zostawić do przestygnięcia. Bułki przekroić wzdłuż i wydrąż środek. Środek z bułek wymieszać w misce razem z serkiem grani, doprawić solą, pieprzem, oregano. Dodać pieczarki z cebulą i mozzarellę, wymieszać (trochę mozzarelli zostaw na wierzch). Jeśli nadzienie jest zbyt gęste dodać 1 łyżkę oliwy. Nadzienie wyłożyć na bułki. Wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i zapiekaj 10 minut. Po tym czasie wierzch zapiekanek posypać resztą mozzarelli i zapiekać 3-4 minuty aż ser się rozpuści.

Może zainteresują Cię też…

Zapiekana owsianka

Sałatka z tuńczykiem

Ryba pod warzywną chmurką

Sałatka śledziowa po mojemu

Udostępnij ten przepis znajomym!

Dodaj komentarz