Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 45 minut

Wartości odżywcze

1 porcja to:

Energia [kcal]351
Białko [g]14,8
Tłuszcze [g]10,5
Węglowodany [g]48

Składniki

Na 2 osoby/ porcje

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy
  • przyprawy: sól, kurkuma, papryka słodka, pieprz

Dip:

  • 1 opakowanie Jogurt skyr (150g)
  • 1 ogórek
  • sól, pieprz, czosnek

Sposób przygotowania

FRYTKI:

Ziemniaki obrać i pokroić w słupki kształtem przypominające frytki. Jeśli masz czas zamocz je w zimnej wodzie na 15 minut (wtedy wyjdą jeszcze bardziej chrupiące). Oliwę wymieszaj z przyprawami i obtocz pokrojone ziemniaki. Wyłóż na blaszkę pokryta papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni. Piecz ok 30 minut.

DIP:

Ogórka zetrzyj na tarce, wymieszaj z jogurtem, przyprawami i czosnkiem.

Może zainteresują Cię też…

Zapiekana owsianka

Sałatka z tuńczykiem

Ryba pod warzywną chmurką

Sałatka śledziowa po mojemu

Udostępnij ten przepis znajomym!

Dodaj komentarz