Domowa granola
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 30 minut

Wartości odżywcze

1 słoik/ 10 porcji to:

Energia [kcal]2980
Białko [g]72,8
Tłuszcze [g]149,5
Węglowodany [g]313,2

Składniki

Na ok. 1 duży słoik, 10 porcji

  • 2 szklanki płatków owsianych/żytnich
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki otrębów
  • 3 łyżki miodu
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki sezamu
  • 1/2 szklanki orzechów
  • szklanka suszonych owoców (banany, żurawina)

Sposób przygotowania

Nagrzać piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem. W misce wymieszać płatki owsiane, bakalie. Sok z pomarańczy wymieszać z płynnym miodem i cynamonem. Dodać do miski z płatkami i mieszać aż płatki całkowicie wchłoną płyn. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec ok 20-25 minut. Co 4-5 minut wyciągnąć blaszkę i przemieszać składniki, aby podpiekły się z każdej strony i aby uniknąć przypieczenia się góry podczas gdy dół nie będzie jeszcze gotowy.
W tym czasie na patelni podprażyć wiórki kokosowe i sezam na złoty kolor. Posiekać orzechy.

Po upieczeniu i wystudzeniu wymieszać granolę z wiórkami kokosowymi, sezamem, orzechami i suszonymi owocami. Przesypać do szklanego słoika lub szczelnie zamykanego pojemnika.

Może zainteresują Cię też…

Zapiekana owsianka

Sałatka z tuńczykiem

Ryba pod warzywną chmurką

Sałatka śledziowa po mojemu

Udostępnij ten przepis znajomym!

Dodaj komentarz