Aromatyczna zupa z soczewicy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut

Wartości odżywcze

1 porcja to:

Energia [kcal]263
Białko [g]9,6
Tłuszcze [g]6,3
Węglowodany [g]46

Składniki

Na 4 osoby/ porcje

  • 1/2 szklanki soczewicy czerwonej
  • 5 ziemniaków
  • 3 marchewki średnie
  • 1 cebula biała
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego
  • zioła: kumin, pieprz czarny i ziołowy, papryka wędzona, sól, kurkuma
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

Ziemniaki oraz marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek pociąć w drobną kostkę. Następnie umieścić cebulę, kumin i czosnek w garnku z odrobiną oleju- aż do zarumienienia. Dodać pozostałe starte warzywa i podsmażyć ok. 2 min. Zalać bulionem oraz dodać soczewicę. Gotować aż do zmięknięcia soczewicy (ok. 15 min). Na koniec doprawić pozostałymi ziołami i zalać mleczkiem kokosowym.

Może zainteresują Cię też…

Zapiekana owsianka

Sałatka z tuńczykiem

Ryba pod warzywną chmurką

Sałatka śledziowa po mojemu

Udostępnij ten przepis znajomym!

Dodaj komentarz