“Halo! Dlaczego jesz sałatkę z pomidorem i ogórkiem, to niezdrowe! – Przecież pomidor nie lubi się z ogórkiem!”

Czyżby?? Być może zostałaś/eś w swoim życiu wyśmiany za takie połączenie. I to może jeszcze przez osobę, która w tym samym czasie popijała colą dopiero co zjedzonego hot-doga…

Pomidory i ogórki to dwa dominujące warzywa w diecie Polaków. Jest to niewątpliwie związane z tym, że są powszechnie dostępne, znane i akceptowalne przez różne grupy wiekowe. Dlatego też ich obecność razem na kanapce, w sałatce czy innym posiłku to częsta sytuacja.

To jak to jest z tym połączeniem?

 

pomidor z ogórkiemOwszem ogórek zawiera enzym askorbinazę, który rozkłada witaminę C.

Jednak pomyśl logicznie: witamina C znajduje się w praktycznie każdym owocu i warzywie. Jeśli w ciągu dnia sięgasz po różne owoce i warzywa to nie masz się czym martwić! Dostarczysz tej witaminy bez problemu.

A dla tych bardziej wyczulonych mały tip: jak dodasz do sałatki z tym “toksycznym” ogórkiem i pomidorem soku z cytryny – czyli zakwasisz środowisko – to enzym z ogórka straci swoją aktywność i wtedy już nic nie zakłóci spokojnemu wchłonięciu przez twój organizm witaminy C.

Jeśli połączenie ogórka z pomidorem byłoby takim złem jak niektórzy sądzą, to największa klasyka kuchni greckiej – sałatka grecka musiałaby odejść w zapomnienie. A przecież jest to kuchnia śródziemnomorska uważana za najzdrowszy model żywienia.

Zbyt często przykładamy wagę do rzeczy tak mało istotnych zamiast zadbać o podstawy. Skup się na tym co naprawdę istotne. Chcesz schudnąć? – musisz wypracować deficyt kaloryczny. Stosuj dietę różnorodną i opartą na nieprzetworzonych produktach

Szkoda życia na zastanawianie się nad tym jak “szkodliwa” jest kanapka z pomidorem i ogórkiem! Zamiast tego zastanów się jak włączyć więcej warzyw do swoich posiłków.

Stefania Skorupa

Stefania Skorupa

Jestem absolwentką kierunku Farmacja na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu oraz kierunku Dietetyka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Pracuję czynnie zawodowo jako farmaceutka w aptece. Ogromny nacisk stawiam na ciągły rozwój poprzez liczne szkolenia i konferencje naukowe, tak aby na bieżąco aktualizować swoja wiedzę z zakresu zdrowego żywienia i profilaktyki chorób dietozależnych. Jako pasjonatka gotowania i pieczenia, nieustannie eksperymentuje w kuchni tak by przygotowywać smaczne posiłki o wysokiej wartości odżywczej. Udowadniam, że poprawa jakości diety wpływa na pozostałe obszary naszego życia, dodaje siły i energii a także minimalizuję ryzyko wystąpienia wielu chorób zwłaszcza cywilizacyjnych. Opierając się na badaniach naukowych obalam internetowe, dietetyczne mity.

Dodaj komentarz